Nicolas Schöffer

Schöffer (Kalocsa, 1912 – Parijs 1991) was een in Hongarije geboren Franse beeldhouwer en architect.
Hij volgde in Boedapest een rechtenstudie en bezocht eveneens de kunstacademie. In 1936 trok hij naar Parijs, waar hij verder studeerde aan de École Nationale Supérieure des Beaux-arts en werkte in het atelier van de schilder Fernand Sabatté.
Begonnen als kunstschilder en daarna als beeldhouwer, stedenbouwkundige en architect, staat hij bekend als een belangrijk kunstenaar van de twintigste eeuw. Schöffer werd uitgenodigd voor deelname aan zowel de Documenta II van 1959 als Documenta III van 1964 in de Duitse stad Kassel. In 1968 won hij de eerste prijs bij de Biënnale van Venetië.
Hij wordt wel De vader van cybernetische kunst genoemd. Hij wilde een toekomstige en niet-reactionaire visie op kunst brengen, die de mensheid zou helpen om zich op ware creatieve en bevrijdende mogelijkheden van onze tijden te richten.
Zijn beroemde werk LICHT & BEWEGING LUX 10 uit 1959, uit de collectie van het Light Art Centre, heeft een prominente plek in EVO-LUMEN. Dit werk stond in de jaren negentig in de entree van het EVOLUON.

Datum
Categorie
Kunstenaars