Bruce Nauman

Nauman (Fort Wayne (USA), 1941) is een belangrijke hedendaagse kunstenaar uit de Verenigde Staten.
Het werk van Nauman is veelomvattend qua inhoud, vorm en materiaal. Nauman heeft zich vanaf de jaren zestig beziggehouden met performances, installaties, lichtkunst, videokunst, sculptuur en tekeningen.
Zijn experimentele en onderzoekende beeldtaal zou men inhoudelijk kunnen plaatsen onder het Franse begrip ‘la condition humaine’ wat in Naumans werk het mens-zijn met al zijn basale kenmerken betreft zoals eten, drinken, pijn, communicatie, seks, dood etc. De beeldtaal die Nauman gebruikt is op enkele uitzonderingen na zeer direct.
In de jaren zestig is Nauman begonnen met video-opnamen te maken van zijn atelier waarin hij de grenzen van de ruimte verkende. Dit ontwikkelde zich naar het maken van letterlijke ruimtes en smalle gangen (corridors) die iets boven de grond zwevend, vaak voorzien van fel licht, een claustrofobische uitwerking veroorzaken. Vanaf de jaren zeventig ontstaat er een lange reeks van neon-werken. Deze neon-werken bestaan uit eenvoudige teksten uitgevoerd in kleurige neonbuizen.
Veel topmusea voor hedendaagse kunst over de hele wereld hebben werk van Bruce Nauman in hun collectie waaronder het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Van Abbe Museum in Eindhoven.
In EVO-LUMEN is hij vertegenwoordigd met het werk SUCK CUTS (1973).

Datum
Categorie
Kunstenaars