Wetenschap en het licht

In 1675 ontdekte Isaac Newton dat het zonlicht, gebroken door een prisma, bestaat uit verschillende kleuren: rood, geel, groen, blauw, indigo en violet. Maar hoe licht zich voortplant bleef lange tijd onduidelijk totdat Benjamin Franklin in 1750 met zijn vlieger experiment bewees dat bliksem en elektriciteit hetzelfde zijn. In 1799 ontdekt William Herschel infrarode straling en bewees daarmee dat ook licht buiten het zichtbare spectrum bestaat. Hij aanvaardde de theorie dat licht uit golven bestaat.
Het zou tot 1900 duren totdat Max Planck de kwantumtheorie ontwikkelde en daarmee bewees dat licht zich zowel als golf en als deeltje kan gedragen. Hierop voortbouwend ontwikkeld Albert Einstein in 1905 zijn relativiteitstheorie.

Eerste Philips peertje

Eindhoven en het licht


In 1891 startte Gerard Philips met de productie van gloeilampen in zijn fabriekje aan de Emmasingel in Eindhoven. Dat was hightech voor die tijd. Edison en Swan hadden een paar jaren daarvoor de gloeilamp uitgevonden en de productie op grote schaal was in die begintijd uiterst complex. Het duurde drie jaar voordat Gerard Philips winstgevend kon opereren met een productie van meer dan 100.000 lampen in 1894. Toen Gerards jongste broer Anton op 21 jarige leeftijd in 1895 als verkoper aan de slag ging werd de productie verder opgevoerd. Vanaf die tijd gingen de ontwikkelingen razend snel. In 1898 werden 1,4 miljoen lampen verkocht en kon worden gestart met het ontwikkelen van nieuwe verlichtingstechnologieën zoals de wolframlamp in 1905 en enkele jaren later werden de lampen voorzien van gassen, zoals argon, waardoor de lichtopbrengst sterk verbeterde.

Philips

Een nieuwe versnelling werd in 1914 ingezet met de oprichting van het Natlab. De jonge hoogleraar Gilles Holst kreeg de leiding en ontwikkelde elektronenbuizen die aan de basis van de eerste radio’s stonden.
Ook bleek de kennis van het licht toepasbaar in de gezondheidzorg en werden röntgenbuizen ontwikkeld; de basis van het huidige Philips als een van grootste medische apparaten concerns ter wereld. In 1927 werd ontdekt dat uit Uv-licht, vitamine-D kon worden verkregen. Dit legde de basis voor de farmaceutische tak, Philips-Duphar, tegenwoordig onderdeel van Solvay Pharmaceuticals.
In 2012 werden de verkopen van gloeilampen verboden om voorrang te verlenen aan energiezuinige verlichtingsproducten. Philips Lighting leidt als grootste verlichtingsconcern ter wereld deze transitie en zet vol in op LED verlichting. In het vierde kwartaal van 2016 kwam reeds 59% van de omzet van Philips Lighting uit LED verlichting.

Brainport


Ook de Philipstelg ASML zet vol in op de nieuwste lichttechnologieën. Met haar EUV (Extreme Ultra Violet) lithografiemachines is ASML wereldwijd toonaangevend en heeft het inmiddels haar moederconcern, qua marktkapitalisatie, ruimschoots overvleugeld.
Zo werd BrainPort uit licht geboren en bouwt het voort op de enorme kennis en kunde van het fenomeen licht. Het licht is daarom ook in de toekomst de belangrijkste bron voor de verdere economische groei van onze regio.